Danfoss

Hvordan kan få flere af vores termostater tilbage?

UPLOAD VIDEOPITCH HER

Hør Christina fortælle om Danfoss’ baggrund.

Baggrund

Hør hvad Danfoss allerede gør i dag ift. at være cirkulære.

Hvad gør I allerede?

Hør hvad det er for en udfordring Danfoss gerne vil have hjælp til.

Udfordring

Hør hvad Danfoss især vil vurdere jeres idéer ud fra.

Kriterier

Udfordring.

Århus Kommune kontaktede Danfoss efter et større renovationsprojekt, og spurgte om var interesserede i at modtage de 1.000 gamle termostater de havde pillet ned. Det sagde de ja til, og siden har de etableret et pilotprojekt, hvor de prøver at få så mange af deres gamle termostater tilbage, efterhånden som de bliver udskiftet rundt omkring i landet. I projektet har de indsamlingsordning i ti butikker hos en af deres største danske kunder, så installatører kan aflevere gamle termostater til indsamling.

Udfordringen er, at for at kunne finde de rette løsninger ift. at genbruge materialerne i de gamle termostater, skal de bruge meget store mængder til test og til at finde mønstre i hvad det er de faktisk får tilbage. Så hvordan kan Danfoss få flest mulige af deres gamle termostater tilbage? Både fra installatører, institutioner, privatpersoner og hvem der nu ellers måtte få fingrene i gamle termostater.

Drømmescenarie.

Drømmen er at Danfoss på et tidspunkt vil kunne bruge alle deres gamle termostater til at skabe nye, så de minimerer brugen af nye råmaterialer og dermed kan minimere deres CO2-aftryk. Det kræver at retursystemet for gamle termostater bliver så velkendt og udbredt, at langt de fleste gamle Danfoss termostater ender tilbage hos Danfoss.

Hvad gør de i dag.

Energioptimering er en helt grundlæggende del af Danfoss’ DNA - alle de løsninger de udvikler handler primært om energioptimering. Men der er selvfølgelig stadig masser af ting der kan gøres, og Danfoss har sat nogle meget ambitiøse mål ift. dekarbonisering og cirkularitet. Dog er pilotprojektet med et retursystem et af de første, hvor der fokuseres på end-of-life og genbrug af egne materialer. Ambitionen er desuden at lade alle testresultater af de indkomne termostater indgå i udviklingen af nye produkter, så der i langt højere grad tænkes i materialer og produktionsmetoder der gør det lettest muligt at genanvende de returnerede produkter.

Vigtigt at huske.

  • Danfoss har et stort fokus på impact - så også denne løsning skal fokusere på effekt fremfor alt.

  • Der er virkelig mange aktører der har fingrene i Danfoss termostater, og jo flere vi får fat i, jo flere termostater kan vi få tilbage.

  • Selvom pilotprojektet foregår i Danmark, er Danfoss en stor global aktør, og potentialet for retursystemet er enormt, hvis det bredes ud på verdensplan.

Fakta.