Electronic Reuse & Recycling
Hvordan kan vi få virksomheder og danske forbrugere til at overveje brugt elektronik før de tænker nyt?
Baggrund
Hvad gør I allerede?
Udfordring
Kriterier
Udfordring.
Electronic Reuse & Recycling forventer at kunne udtage 60.000 elektroniske enheder fra genbrugsstationerne i Danmark hvert eneste år. Deres partnernetværk af reparetører, som Elrecycling, har allerede et setup, hvor de reparerer og sælger de mange enheder med 2 års garanti OG et sted at få det repareret igen. Problemet er at næsten ingen private forbrugere kender noget til den mulighed - og desuden er vi alle vænnet til straks at indfinde os i Elgiganten eller Power, når vi skal købe en ny computer, vaskemaskine eller hårtørrer.
Så hvordan kan vi vende hele indstillingen til elektronikmarkedet, så både virksomheder og danske forbrugere tjekker den lokale brugtforretning, før de bare køber nyt?
Drømmescenarie.
Kan vi skabe en situation hvor der faktisk er stor efterspørgsel efter brugt elektronik i Danmark, så vi ender med at få travlt for at kunne levere, i stedet for hele tiden at skulle skubbe på?
Og hvor alle ved hvor de kan gå hen og købe brugt elektronik med garanti og returret til en brøkdel af prisen og med fuld returret - som i alle butikkerne med nyt grej.
Og hvor man lige tjekker brugtbutikkerne, før man går i Elgiganten - uanset om man er virksomhed eller privatforbruger.
Hvad gør de i dag.
Electronic Reuse & Recycling er født ind i den cirkulære agenda. Hele deres formål er at modtage og sortere alt det elektronikaffald der bliver afleveret på genbrugspladserne, samt direkte fra forretninger, kommuner og institutioner. De modtager 20.000 tons hårde hvidevarer og 12.000 tons småt og mellemstort elektronik hvert år, og sortere alt hvad der kan genbruges eller repareres fra og leverer det til deres netværk af reparatører som fx Elrecycling. Elrecycling køber de relevante varer og forsøger at reparere så mange af dem som muligt, så de kan gensælges på deres online shop eller på store auktionssites i EU. De ting der ikke kan repareres, splittes ad i reservedele og sælges som det. Den sidste rest shreddes og bliver til nye råmaterialer.
Vigtigt at huske.
Humor er godt når vi skal huske et budskab.
Vi vil gerne være ærlige, jordnære og ikke love mere end vi kan holde.
En reklame-kampagne på nationalt TV er det nemme, og dyre, svar. Vi vil gerne se nogle idéer der tænker anderledes - og husk alt hvad vi står for er genbrug!
Netværket af reparatører træder ikke hinanden over tæerne - de har hver deres speciale, hvidevarer, computere og telefoner, værktøj etc.
Det handler om at øge andelen af genbrug, så mindre ryger til genanvendelse og endnu mindre ryger til forbrædning.
Fakta.
Vi genererer 100.000 tons elektronik-affald om året i Danmark.
Ud af det kan Electronic Reuse & Recycling udsortere 60.000 enheder, der stadig fungerer fint eller kan repareres og bruges igen.
Producentansvaret sikrer at de producenter der sender elektronik på markedet i Danmark også sørger for at der bliver taget ordentlig hånd om det når det smides ud.
Elretur har mere end 950 medlemmer og har dermed ca. 80% af det elektronik der samles ind på de danske genbrusstationer.